Znamenitosti

Donačka gora

Planinska pot na Donačko goro

Donačka gora (882 m) je svoje ime dobila po cerkvi sv. Donata. Cerkev je bila prvotno zgrajena na drugem mestu, po nesreči z neurjem, ko je leta 1740 v njo treščila strela, so jo zgradili na današnjem mestu. Starejše ime Donačke gore je Rogaška gora. Donačka gora spada v najvzhodnejši del Karavank na Slovenskem.

Zanjo je značilen oster greben, ki poteka v smeri vhod – zahod. Z njenega zahodnega vrha se pogled ustavi na njenem sosedu – Boč je višji, vendar zaradi položnega pobočja ne daje takega občutka (do njega je speljana pot, 5 ur hoje). Med bližnjimi vrhovi je še Konjiška gora.  

Na Donačko vodi več dobro markiranih poti z naslednjimi izhodišči: iz Žetal po poti Jožeta Žetalskega (težja in zelo strma pot), od cerkve sv. Donata ter od Rudijevega doma. Slednja poteka po zahodnem delu posebne znamenitosti Donačke gore – 27 ha velikega naravnega rezervata, ki je kot pragozd zavarovan od leta 1965. V Sloveniji so le trije bukovi gozdovi s pragozdnim značajem.

Rudijev dom pod Donačko goro (590 m n.v.) nudi obiskovalcem hrano, pijačo in prenočišča (skupna ležišča – do 20 oseb). Odprt je od aprila do oktobra ter ob vikendih in praznikih (informacije: +386 (0)31 560