Zanimivo

Red Bull Air Race

PP37 zaradi tehničnih težav ostal na tleh

avtor: Andrej Bedek

Ekipa Vestnika je že od desetih v madžarski prestolnici. Mojstri v elitnem razredu zračnega slaloma Red Bull Air Race (RBAR) so poleteli ob 14. uri. Žal pa je dirka minila brez nastopa Petra Podlunška (PP37), ki zaradi tehničnih težav namreč sploh ni poletel. V izjavi po dvoboju, ki ga je zato izgubil proti Čehu Martinu Sonki, včeraj 4. najhitrejši v kvalifikacijah, je bil PP37 vidno razočaran: “Žal mi je, ker nisem letel zaradi vseh, družine, prijateljev in navijačev, ki so me prišli danes vzpodbujat.”

Kaj je šlo narobe, še ni znano takoj po dogodku. Ali je bilo kaj narobe z motorjem, ni znano, zdi pa se, da je bilo s podvozjem. Kot smo izvedeli, je uradno šlo za okvaro na desnem ogrodju za kolo. Zaradi tega PP37 ni smel v zrak. 

Prekmurski letalni as je bil v sobotnih kvalifikacijah sicer 11. 

Dirka v Budimpešti je zanimiva, ker si jo vedno ogleda veliko ljudi. Tako je tudi danes. Lani je spektakel v Budimpešti pokvarilo vreme, letos, kot vse kaže, ga ne bo. V glavnem mestu Madžarske je namreč prijetnih 25 stopinj, sicer z nekaj vetra, a dirka poteka normalno. Obiskovalci so zbrani na obeh bregovih reke Donave. Proga namreč poteka nad mogočno reko Donavo, piloti pa letijo tudi pod Verižnim mostom in mimo madžarskega parlamenta. Nad vodo letijo 10 metrov visoko. Izjemno zahteven polet je to. 

PP37 je na petkovem treningu začutil bolečino v desni roki, vse kaže, da si je strgal mišico, kajti obremenitve med letom so zares velike. Tudi do 9 G. Zavoljo tega seveda ni napovedal odmeven rezultat, kot ga je aprila dosegel v San Diegu, ko je bil drugi. Kot rečeno, je povrh vsega zaradi tehničnih težav danes še ostal na tleh. Po poškodbi sicer pričakuje, da bo v boljši formi na naslednji dirki v Kazanu v Rusiji. Ta bo 22. in 23. julija. 

To je potrdil tudi za Vestnik, ko smo se pri njem ob 11. uri mudili v hangarju. Zanimivo: Njegov mehanik Dax Wanless je na dirko v Budimpešto priletel s tekmovalnim letalom PP37, Edge 540 V2. Polet je trajal dobre pol ure. Na oddaljena prizorišča pa tekmovalno letalo razstavijo in ga tako odpeljejo na dirko.  

“Nismo več začetniki, pripravljeni smo leteti hitreje,” pa je slogan moštva PP37, ki drugo sezono leti v razredu Master RBAR. Prej je letel v razredu Izivalci. PP37 je sicer edina dvoživka v tem športu, kajti je edini, ki ni profesionalno vpet v ta šport, saj poklicno vodi podjetje za medicinsko opremo in vozila. Konkurenti PP37 so namreč nekdanji ali sedanji poklicni piloti, tudi vojaških in potniških letal. 

Je pa dirka RBAR spektakel z veliko začetnico, kjer ob tekmi organizatorji ne pozabijo niti na majhne malenkosti. Več v prihodnjem Vestniku, v četrtek, 6. julija. 
 
Iz Budimpešte sta poročala Andrej Bedek in Jure Zauneker.