Avtomobilizem

Srečanje lastnikov ameriških vozil

Od petka do nedelje je bil v turistično-prireditvenem centru Goričanec (Izletište Goričanec) v Svetem Martinu na Muri na Hrvaškem deveti Trash & Burn festival, največje in najstarejše srečanje lastnikov ameriških vozil na Hrvaškem. Tega dopolnjuje še rock´n´roll festival in vrsta drugih aktivnosti, povezanih z zlato dobo rocka petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Vsako leto je na prireditvenem prostoru več kot dvesto ameriških avtomobilov in motornih vozil Harley Davidson, ki jih lastniki pripeljejo iz Avstrije, Madžarske, Švice, Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Slovaške, Anglije, Slovenije, Srbije in različnih območij Hrvaške. Nekaj razstavljenih vozil je bilo tudi iz Pomurja. Na prireditvi je poudarek na starih ameriških vozilih in glasbi petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, organizatorji pa ga pripravljajo po zgledu drugih podobnih prireditev po Evropi. Na Tresh & Burn festivalu, ki je le dobra dva kilometra od Hotize, je bilo tudi veliko obiskovalcev iz Pomurja. Ti so si v prijetnem naravnem okolju na robu medžimurskega naselja lahko ogledali še razstave, mednarodni pin-up photo contest, projekcije filmov, kustom art, burn-out, lahko pa so na sejmu kupili tudi spominke in predmete iz zgodovine rocka.
V petek in soboto je bila prireditev namenjena vem ljubiteljem ameriških vozil in rock’n’rolla, v nedeljo pa druženju lastnikov ameriških vozil. Na rock’n’roll festivalu so nastopile skupine: Howlin’ Lou & his Whip Lovers in Evil Devil iz Italije, The Black Cactus Two in King Salami & The Cumberland 3 iz Velike Britanije, The New Attention! iz Avstrije ter Mississippi Queen iz Hrvaške. Burlesque show je izvedla Kalinka Kalaschnikow iz Avstrije, cabaret show pa Miss Stacey iz Slovenije.